Stensele

Stensele ligger bara ca 3 km från Storuman och var en gång i tiden huvudorten i området. Byn som är ett par kilometer lång följer Umeälvens strand.

Mitt i stensele hittar du Stensele kyrka. Denna "Lappmarkens katedral" byggdes år 1885 av invånarna i området. Kyrkan som är byggd i trä är också en av Sveriges största träkyrkor.
Nästan 2000 personer får plats i Stensele kyrka och inne i byggnaden kan du beskåda ett välbevarat exemplar av Drottning Kristinas Bibel från 1600-talet. Du kan även se ett exemplar av världens minsta bibel som inte är större än ett fjärdedels frimärke.

Runt om Stensele finns en härlig natur och närheten till Umeälven gör att det finns mycket att uppleva i området. Inte långt från Byn finns en mycket fin badplats "Boxan" detta är en välbesökt plats på sommaren.

För den som gillar att röra på sig under semestern finns här en rullskidbana på 3,2 km. Den släta asfalten och den kuperade terrängen gör att det blir rolig åkning för såväl eliten som för nöjesåkaren. Inlines går självklart bra att åka här. Banan har även skjutstation för skidskytte.

Under länkar hittar du Stenseles egen hemsida där du kan hitta mer information om byn och vad som händer där.

© 12:ans logi 2009 - 2019 ~ info@12anslogi.se