Storuman

Storuman är centralorten i Storumans kommun. Här bor ca 2200 av dom 6400 personer som är bosatta i kommunen. Orten är en knytpunkt för väg E45 och E12. Här gör även inlandsbanan ett stopp på sin väg norrut.

När du kommer till Storuman välkomnas du av "Vildmannen", detta sju meter höga konstverk är en symbol för Lappland och dess invånare.

I och runtomkring Storuman är det främst den storslagna naturen och stillheten som lockar, men söker man så är äventyren inte långt borta. Här finns saker att se och uppleva både sommar och vinter. Sommaren med dess ljusa sommarnätter i kombination med många och bra fiskevatten gör sportfiskaren inte besviken. I Juktån har t.ex VM i flugfiske avgjorts. Under länken aktiviteter hittar du mer om fisket och saker att uppleva, allt från att vandra i Carl von Linnés fotspår till att paddla kanot i Umeälvens klara vatten.
Nästa bild är tagen från Stenselebergets utkiksplats. Detta är bara ett par kilometer från centrala Storuman och visar Lapplands enorma vyer.

På vinterhalvåret är det främst utförsåkningen och pimpelfisket som står högt på listan, men den så ofta tidiga snön gör att det finns fina preparerade skidspår redan i oktober / november. För den inbitne längdskidåkaren finns då fina möjligheter att komma igång med vinterträningen. För skoteråkaren finns milslånga skoterleder.

Sommaren är dock den årstid då bygden lever upp. Här anordnas varje sommar en marknad "Storuman dagarna" som håller på i tre dagar. Detta är en folkfest med knallar, karneval, löpartävling och med "Dansgalan" som det stora dragplåstret. Detta evenemang har de senaste åren haft artister som E-type, Arvingarna, Barbados m fl och dragit många tusen besökare.

Swampsoccer har på några år växt till något som förknippas med Storuman. Här har SM avgjorts ett flertal gånger med långväga besökare. Swampsoccer som på svenska kallas "träskfotboll" är precis som vad det låter, fotboll på en blöt myr. Nytt för i år var att man spelade i de centrala delarna av Storuman, och detta medförde en publiksucce.

© 12:ans logi 2009 - 2019 ~ info@12anslogi.se